«Δεν μπορώ να βλέπω τη Ρόδο μας σε αυτά τα χάλια»

Ο ευπρεπισμός μιας πόλης είναι στοιχείο πολιτισμού και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Είναι όμως παράλληλα και υποχρέωση των πολιτών να συμβάλουν και αυτοί ώστε  να διατηρείτε η πόλη καθαρή.
Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συμβαίνει στην πόλη μας στον βαθμό που θα επιθυμούσαν οι πολίτες. Κάδοι βρώμικοι, κάγκελα σκουριασμένα, παρτέρια απεριποίητα, τοίχοι μουντζουρωμένοι, κλαδέματα και μπάζα πεταμένα σε κοινόχρηστους χώρους. Και αυτά σε ένα νησί που ζει από τον τουρισμό και αναζητά την ανταγωνιστικότητα και την αναβάθμιση του.
Είναι όμως παρήγορο που σήμερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε να βρίσκονται κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους και φροντίζουν να ομορφαίνουν την πόλη μας. Έτσι μας γεμίζουν με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.
Σε μια βόλτα χθές  στο Μόντε Σμίθ συνάντησα τον αγαπητό συμπολίτη μας Αντώνη Αθανασίου μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος  και γνωστό για τις ευαισθησίες του και την εθελοντική εργασία που προσφέρει εδώ και μερικά χρόνια στο νησί όπου μεγάλωσε και αγάπησε τόσο πολύ.
Σε ερώτηση μου πως από δώ τι κάνεις ; ιδού τι μου είπε:
« Με γνωρίζεις από τα παιδικά μας χρόνια στο Νιοχώρι ότι δεν είμαι άνθρωπος ούτε του καναπέ ούτε του καφενείου. Και δεν μπορώ να βλέπω τη Ρόδο μας σε αυτά τα χάλια κι΄εγώ να μη κάνω τίποτα. Βλέπεις τα σκουπίδια παντού πεταμένα, υποδομές ασυντήρητες, πεζοδρόμια με λακκούβες, πάρκα και παιδικές χαρές στο μαύρο χάλι. Πολλές φορές αναπολώ τη Ρόδο του 1960 την καθαριότητα που είχαν οι δρόμοι της, τα φτωχικά σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές, τα ωραία της πάρκα και τις καθαρές παραλίες. Αισθάνομαι ντροπή για τους επισκέπτες μας  που σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να έρχονται. Απορώ τι θα δουν σήμερα και ποιες εικόνες θα καταγράψουν από την ξακουστή κάποτε για την όμορφιά της Ρόδο;  Δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που νοιάζονται γι΄ αυτό το χάλι και πολλοί αυτοί που βρομίζουν το τόπο μας. Δεν διεκδικώ τίποτα από κανένα αλλά και δεν ανέχομαι κάποιοι με τον τρόπο τους να εμποδίζουν όλους εμάς που θέλουμε ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον και  περισσότερη φροντίδα.
Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί που προσπαθούν να απαξιώνουν με τον τρόπο τους όποιον μπορεί να προσφέρει κάτι στον τόπο του. Αδιαφορούν και κλείνουν τ΄αυτιά τους  όταν ενημερώνονται  για κάτι στραβό που υπάρχει στην πόλη ενώ είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι και υποχρεωμένοι να επέμβουν ώστε να διορθωθεί.  Ο νοών..νοείτω!
Ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιώ τα πληρώνω από την τσέπη μου είτε μου τα δίνουν κάποιοι φιλότιμοι συμπολίτες μας.
Εδώ θέλω να κάνω μία έκκληση προς τους συμπολίτες μας να δείχνουν  μεγαλύτερο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας να μη ρυπαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους και να μη καταστρέφουν τις υποδομές της πόλης. Επίσης η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να κάνει το καθήκον της με μεγαλύτερη επιμέλεια.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την ναυτιλιακή εταιρεία “Dodekanisos seaways” του κ. Γιώργου Σπανού για την προσφορά του σε υλικά που χρησιμοποιώ.
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Πρόεδρος ΔΣ
http://rodosinfonews.com
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου