Aνεβάζει τους τόνους για τους τσιγγάνους ο δήμαρχος Ρόδου – Βάλλει κατά πάντων

«Εναγωνίως» φέρεται να αναζητά μια οριστική λύση για τους τσιγγάνους, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μετά και την πρόσφατη  φωτιά που ξέσπασε στα Πλατανάκια...
Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του στους συνεργάτες του για την πλήρη αδιαφορία των αρχών, κυρίως της Αστυνομίας που δηλώνει αναρμόδια αλλά και των δικαστικών αρχών που δεν δίνουν την δέουσα σημασία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδιάκος δηλώνει σφόδρα δυσαρεστημένος με την μέχρι σήμερα στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθώς δεν έχει ακόμα αποφανθεί για την χωροθέτηση των ΡΟΜΑ, ενώ υπάρχει μια επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά δεν έχει συνέλθει σε συνεδρίαση εδώ και πολύ καιρό.
Υπάρχει ωστόσο η αίσθηση ότι, ανεβάζει τους τόνους προκειμένου να κερδίσει την συμπάθεια της κοινής γνώμης και να βρει συμμάχους αποπροσανατολίζοντας από την αποτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και κυρίως της καθαριότητας.
Θυμίζουμε ότι την 1η Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκο Θεοδωρίδη για το θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ, με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και αιτία ένα περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ μιας ομάδας των ΡΟΜΑ με οδηγούς ταξί.
Η δημοτική αρχή Ρόδου, εμμένει στην αρχική θέση της για την χωροθέτηση των τσιγγάνων της περιοχής μας, με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που έχει παρθεί από τον Αύγουστο του 2015 για την τοποθεσία της προσωρινής μετεγκατάστασής τους στο Τσαΐρι και στην Αγία Βαρβάρα, μέχρι την οριστική ενσωμάτωσή τους με την επιδότηση ενοικίου.
Έκτοτε, παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής Κοσκινού και των ιδίων των ΡΟΜΑ, δεν έχει γίνει κανένα βήμα.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δηλώθηκε αρμοδίως από τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο ότι υπάρχουν κονδύλια τα οποία είναι εξασφαλισμένα, αλλά για να δοθούν πρέπει να προηγηθεί ‘χωροθέτηση’ –την αρμοδιότητα της οποίας έχει μόνον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Μέχρι και χθες αργά το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδιάκος συνέχιζε τις επαφές και τις προσπάθειες για να βρεθεί οριστική λύση τόσο για την μετεγκατάστασή τους, όσο και για την κατάσταση με την ατιμωρησία που κυριαρχεί.
Φέρεται μάλιστα να δήλωσε σε πολύ υψηλούς τόνους σε συνεργάτες του ότι «εάν δεν γίνει απολύτως τίποτε, είμαι αποφασισμένος να μπω μέσα στους καταυλισμούς με τις μπουλντόζες, ο ίδιος», εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την όλη κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στα Πλατανάκια, η οργή και η αγανάκτηση των Ροδιτών έχουν ξεχειλίσει καθώς η κατάσταση με τους ΡΟΜΑ είναι πλέον ανεξέλεγκτη και κανένας δεν λέει να αναλάβει δημοσίως τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία.
«Ο δήμαρχος, δέχεται συστηματικά τα πυρά της κοινής γνώμης που τον κατηγορεί ότι δεν κάνει τίποτα. Αυτό τον έχει εξοργίσει και τον θλίβει αφού δεν έχει αρμοδιότητα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τα όρια ανοχής και της δημοτικής αρχής και πολύ περισσότερο  των ίδιων των πολιτών, εξαντλούνται. Πηγαίνουν οι υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου στα πάρκα, τους διώχνουν και μετά πάνε σε άλλο και συνεχίζουν την παραβατικότητά τους», δήλωσε χθες στενός συνεργάτης του κ. Χατζηδιάκου.
Εν αναμονή πάντως τελούν όλες οι τοπικές αρχές, μέχρι να αποφανθεί η ειδική επιτροπή την οποία έχει συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου καθώς στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω αντιδράσεις και παρεμβάσεις.
Όπως είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο κ. Χατζηδιάκος: «Πέρσι τον Αύγουστο πήραμε απόφαση για χωροθέτηση των ΡΟΜΑ της Ρόδου, σε μια περιοχή –αλλά δεχτήκαμε τα πυρά των συμπολιτών μας. Από εκεί και πέρα η υπόθεση είναι στα χέρια του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Εκείνος έχει υποχρέωση να ορίσει την επιτροπή, να προσδιορίσει τον χώρο και ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να κατεδαφίσει τις παράγκες των τσιγγάνων. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου οι κατεδαφίσεις. Ήδη του είπα ότι εάν μου ζητηθεί η συνδρομή με μηχανοκίνητα μέσα για τις κατεδαφίσεις αυτών των εγκαταστάσεων, είμαι θετικός. Ας μην κομπορρημονούν λοιπόν κάποιοι, διότι ξέρουν ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες που είχε. Και προκαλώ όποιον λέει για τους ΡΟΜΑ, να πάει να δει τα 75 στρέμματα των εγκαταστάσεων στο Καρνάγιο. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να κάνει κάτι άλλο όταν δημιουργούν επεισόδια. Είναι δουλειά της ΕΛΑΣ και η απόφαση αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου» όπως είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του καθώς –όπως ισχυρίστηκε- δεν έχει στήριξη από πουθενά για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για να λυθεί το επίμαχο ζήτημα, καθώς μέχρι και οι ίδιοι οι ΡΟΜΑ έχουν… προσφύγει επειδή δεν συμφωνούν με τους χώρους. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως η ΠΝΑ διαθέτει ένα κονδύλι 300.000 ευρώ για την μετεγκατάστασή τους αλλά με την προϋπόθεση να υπάρξει χωροθέτηση (που είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου