Απογοητευτική η κατάσταση στη ροδιακή αγορά – «Βροχή» τα λουκέτα

Aπογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ενδεικτική της κάμψης στην τοπική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 400 διαγραφές στο μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και 513 εγγραφές. Η αύξηση εγγραφών, σε σχέση με αυτές των προηγούμενων χρόνων και σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές μόνο στα χαρτιά αλλά δεν λειτουργούν ουσιαστικά, αποτυπώνουν την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στην περιοχή μας, προβαίνει σε διακοπή της δραστηριότητάς του στο τέλος κάθε τουριστικής περιόδου, εξαιτίας αδυναμίας των ιδιοκτητών εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεών τους οι οποίοι προχωρούν σε επανέναρξη, τους πρώτους μήνες του νέου έτους, λίγο πριν την επόμενη τουριστική περίοδο.
«Παραδοσιακά», το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους για την Δωδεκάνησο, αποτελούσε την περίοδο οπότε και καταγράφονταν οι περισσότερες ενάρξεις επιχειρήσεων, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και αποτελούσε και έναν δείκτη της πορείας της επιχειρηματικότητας για την περιοχή μας. Δυστυχώς φέτος, για το διάστημα 1/1/2016 – 15/3/2016, πραγματοποιήθηκαν μόλις 100 (!) εγγραφές και οι διαγραφές έφτασαν τις 242, αριθμοί που αποτυπώνουν την κατάσταση της επιχειρηματικότητας στα νησιά μας.
Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις, παρά την εποχική τους δραστηριότητα (παλαιότερα εντάσσονταν στο τουριστικό τμήμα), σήμερα και καθώς η δραστηριότητα των περισσοτέρων είναι εμπορική (λιανική πώληση τουριστικών ειδών κ.τ.λ.), εντάσσονται αυτόματα στο εμπορικό τμήμα.
Παράλληλα,  όπως συμβαίνει σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας μας, ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία του μητρώου τους, δεν είναι ένας «καθαρός» αριθμός. Σε αυτόν περιλαμβάνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις, που ενώ στο μητρώο παρουσιάζονται ενεργές, κατ ‘ ουσίαν βρίσκονται σε αδράνεια – «ομηρεία» και αδυνατούν να προχωρήσουν σε διακοπή καθώς αντιμετωπίζουν κωλύματα προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και λοιπούς οργανισμούς. Αν συνυπολογιστούν στα λουκέτα και οι επιχειρήσεις-φαντάσματα, τότε ο αριθμός αυξάνεται δραματικά.
Αναλυτικά, τα στοιχεία για τις διαγραφές-εγγραφές του πρώτου εξαμήνου του 2016, που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η «δημοκρατική»,  είναι τα εξής:
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του 2015, έτος κατά το οποίο οι διαγραφές έφτασαν τις 898 συνολικά και οι εγγραφές μόλις τις 704 σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι διαγραφές έπεσαν «βροχή» στο εμπορικό τμήμα και στο τμήμα υπηρεσιών, με «πρωταθλήτριες» την Ρόδο και την Κω, όπου και καταγράφεται μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά. Αναλυτικά οι διαγραφές και εγγραφές του 2015 ανά νησί  και τμήμα:




 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου