Δύο υπαλληλοι της ΔΕΗ κατηγορούνται για υποκλοπή τηλεοπτικού σήματος

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα καθίσουν δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ, ηλικίας 35 και 46 ετών, κάτοικοι Ρόδου, κατηγορούμενοι για..
ιδιωτική χρήση παράνομων συσκευών με σκοπό τη λήψη μέσω διαδικτύου και την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένου σήματος συνδρομητικής προστατευόμενης υπηρεσίας κατ’ εξακολούθηση, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής της προστατευόμενης υπηρεσίας και της υποκλοπής αποκρυπτογράφησης και παράνομης μέσω διαδικτύου διανομής τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος και αναμετάδοσης εκπομπών.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσιάστηκε την 6η Οκτωβρίου 2011 ο κ. Ευάγγελος Πατσιάντος, κάτοικος Αττικής, πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρίας με την επωνυμία «MULTICHOICE ΕΛΛΑΣ» και υπέβαλε μήνυση επ’ ονόματι και για λογαριασμό της εταιρείας, κατ’ αγνώστων χρηστών διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), οι οποίοι με τη χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών τύπου DREAMBOX, υποκλέπτουν, αποκρυπτογραφούν και διανέμουν παράνομα μέσω του διαδικτύου σε έτερους χρήστες, κατόχους ομοίων δικτυακών συσκευών, τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα του μπουκέτου καναλιών NOVA.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας «MULTICHOICE ΕΛΛΑΣ» το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί κατ’ εκτίμηση οικονομική ζημία για τα έτη 2008, 2009 και 2010 ανερχόμενη στο ποσό των 17.089.920 ευρώ!!.
Τα προαναφερόμενα περιστατικά τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία και εξέδωσε διάταξη και Βούλευμα περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών.
Για τον πρώτο κατηγορούμενο προέκυψε ότι την 30ή Μαΐου 2011 και περί ώρα 11:54, μέσω διεύθυνσης της εταιρίας ΟΤΕΝΕΤ, με χρήση του διαδικτυακού ονόματος χρήστη «kostasrho.dyndns.ws», είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή-διακομιστή (server), στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω του διαδικτύου σε άγνωστο αριθμό πελατών – χρηστών κατόχους ψηφιακών δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης, στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκιο αστυνομικών, τις πρωινές ώρες της 30ής Νοεμβρίου 2011, αφίχθη στη Ρόδο και εντόπισε τον δράστη στο χώρο εργασίας του, στη Σορωνή.
Προφορικά εξεταζόμενος, παραδέχθηκε την παράνομη δραστηριότητα στην οποία προέβαινε και υπέδειξε την οικία του, όπου διατηρούσε τον απαραίτητο για το σκοπό αυτό τεχνολογικό εξοπλισμό.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο των αστυνομικών, μετέβη στην εν λόγω οικία, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, όπου, διενεργώντας νομότυπη έρευνα, βρέθηκε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, δορυφορικός δέκτης και λοιπός τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεση αρμοδίου υπαλλήλου της Νοva και αστυνομικού, χρησιμοποιούνταν για την ως άνω περιγραφόμενη δραστηριότητα, πράξη για την οποία και συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.
Εξεταζόμενος προφορικά ο πρώτος ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος στο παρελθόν είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε αγοράσει-προμηθευτεί ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του λογισμικού, του διαμοίραζε μέσω διαδικτύου τα κωδικοποιημένα κλειδιά του μπουκέτου συνδρομητικών καναλιών της NOVA.
Ακολούθως, τις μεσημβρινές ώρες, το ίδιο κλιμάκιο μετέβη στην οικία του δεύτερου παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, όπου αρχικά ανευρέθη η σύζυγός του, η οποία δήλωσε άγνοια για τα καταγγελλόμενα.
Στη συνέχεια ερευνήθηκαν όλοι οι χώροι του σπιτιού, όπου διαπιστώθηκε ότι σε αμέσως προηγούμενο, της επίσκεψης των αστυνομικών, χρονικό διάστημα είχε αφαιρεθεί ένας δορυφορικός δέκτης, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν συνδεδεμένος.
Αφού κλήθηκε τηλεφωνικά ο δεύτερος κατηγορούμενος από τη σύζυγό του προσήλθε στην οικία του και παρέδωσε το δορυφορικό δέκτη και ενημέρωσε ότι ο ίδιος αποσύνδεσε αυτόν μιας και είχε ενημερωθεί ότι προσήχθη ο συνάδελφός του, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρύψει τα πειστήρια.
Εν συνεχεία συνέδεσε αυτόν οικιοθελώς και διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση του ειδικού λογισμικού OSCAM, ελάμβανε και διαμοίραζε ταυτόχρονα, τα κωδικοποιημένα κλειδιά του μπουκέτου συνδρομητικών καναλιών της NOVA.
Από την επιτόπια έρευνα της εξειδικευμένου αξιωματικού του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο εγκατεστημένο λογισμικό, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δεκατέσσερις ενεργοί και είκοσι τρεις ανενεργοί χρήστες.
Η χρηματική ζημία της εταιρείας από την μέχρι σήμερα παράνομη δραστηριότητά του, ανέρχεται, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κατ’ ελάχιστο στο χρηματικό ποσό των 44.400 ευρώ (ήτοι 37 χρήστες που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν συνδρομητές της εγκαλούσας εταιρείας με συμβόλαιο ελάχιστης διάρκειας 12 μηνών και καταβολή μηνιαίας συνδρομής κατά μέσο όρο 100 ευρώ) ποσοστό εκ των οποίων αποτελεί ζημία και του Ελληνικού Δημοσίου λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Εύη Χριστοδουλίδη και Στέλιος Κιουρτζής.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου