«Κλαίνε τη μοίρα τους» οι εστιάτορες της Ρόδου!

Οι αφίξεις… ευημερούν αλλά οι τουριστικές επιχειρήσεις ασθενούν! Λίγες μέρες πριν την υποδοχή του Ιουνίου, κι ενώ η τουριστική κίνηση προς την Ρόδο...
έχει αρχίσει να πυκνώνει, οι τουριστικές επιχειρήσεις διανύουν βαρυχειμωνιά! Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Ρόδου, αφού μπορεί μεν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού να πανηγυρίζει για αυξημένες αφίξεις, όμως οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας για διακοπές, ξοδεύουν ελάχιστα χρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις.
Οι περισσότεροι εγκλωβίζονται στις ξενοδοχειακές μονάδες all inclusive, όπου με ελάχιστα χρήματα έχουν εξασφαλίσει ύπνο, απεριόριστο φαγητό, και περνούν τις ημέρες τους εντός του ξενοδοχείου, και πολλές φορές, φεύγουν από το νησί χωρίς να έχουν δει κανένα αξιοθέατο!
Οπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος των εστιατόρων της Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, οι τουρίστες που επισκέπτονται τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, παραγγέλνουν ό,τι πιο φθηνό βρουν στον κατάλογο και σε περιορισμένες ποσότητες. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα, για την οικονομική κατάσταση των τουριστών, μία παρέα 11 ατόμων, που επισκέφθηκε το κατάστημά του και παρήγγειλε τρεις μπύρες και ένα αναψυκτικό ή ακόμα και μια επταμελή παρέα Ρώσων που παρήγγειλε μόλις ένα club sandwich!
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και τα εστιατόρια που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Ρόδου, αφού οι τουρίστες ακόμα κι αν επιλέξουν μια ημερήσια εκδρομή για να δουν τα αξιοθέατα του νησιού, παίρνουν μαζί τους φαγητό από το ξενοδοχείο all inlusive και έτσι δεν ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ.
Σε άσχημη κατάσταση  έχουν περιέλθει και τα εστιατόρια της Παλιάς Πόλης, όπου συγκεκριμένοι εστιάτορες, όπως καταγγέλλει ο κ. Κλούβας, δυσφημούν ολόκληρο το νησί, τόσο με την άγρα πελατών όσο και με την αισχροκέρδεια, με αποτέλεσμα να δίνονται πλέον οδηγίες στους τουρίστες να μην επισκέπτονται την περιοχή!
«Εχουμε προσφύγει πολλές φορές στην Εισαγγελία, με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Κουνάκη, για όσα συμβαίνουν στην Παλιά Πόλη όμως η κατάσταση παραμένει η ίδια, αφού οι συγκεκριμένοι εστιάτορες εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να αισχροκερδούν και να γλιτώνουν κάθε φορά, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως την αλλαγή ονομασίας του καταστήματός τους», λέει ο κ. Κλούβας, τονίζοντας ότι ένα σοβαρό εστιατόριο που επενδύει στην ποιότητα δεν έχει ανάγκη ούτε κράχτες, ούτε να αισχροκερδεί.
Αυτή είναι η μία πλευρά. Στον αντίποδα βρίσκονται εκατοντάδες εστιατόρια, που προσπαθούν να κρατηθούν όρθια μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον το οποίο δημιουργείται από την περιορισμένη οικονομική επιφάνεια των τουριστών αφενός και αφετέρου από το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο μάλιστα θα γίνει ακόμα χειρότερο από την 1η Ιουνίου.
«Δεν υπάρχει εστιάτορας που να μην χρωστάει σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Εφορία κλπ. Δουλεύουμε κι αντί να βγάζουμε κέρδος, αυξάνουμε  τα χρέη μας. Από την 1η Ιουνίου η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με το νέο φορολογικό καθεστώς. Δυστυχώς τα εστιατόρια, δεν βγαίνουν πλέον, είναι αδύνατον να τα βγάλουμε πέρα. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και καθημερινούς ελέγχους από την Εφορία, που σαρώνει όλη τη Ρόδο. Εμείς αναρωτιόμαστε, πόσοι τελικά θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτοί στο τέλος του Οκτωβρίου», κατέληξε ο κ. Κλούβας.
Οι πανηγυρισμοί για τις ικανοποιητικές αφίξεις τελικά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού οι εισπράξεις είναι αισθητά μειωμένες. Το στοίχημα που έχουν βάλει αρκετά καταστήματα για τη σεζόν δεν είναι να αυξήσουν τους τζίρους τους σε σχέση με πέρυσι, αλλά να καταφέρουν να μείνουν όρθια και να μην βάλουν λουκέτο. Το αν θα το κερδίσουν ή όχι, θα φανεί τον Οκτώβριο.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου