Ρόδος: Ξεκληρίζουν τα σπουργίτια για το έθιμο

Μια κερδοφόρα επιχείρηση με σπουργιτάκια από την Αίγυπτο πιασμένα σε ξόβεργες και παραπλανημένα από κασετοφωνάκια με ψεύτικα κελαηδήματα έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο....
Οταν βραδιάζει, οι λαθροθήρες τρυπώνουν ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους στην περιοχή Αφάντου και κρύβουν δεκάδες παγίδες (ξόβεργες και ηχομιμητικές συσκευές), ελπίζοντας να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φτερωτούς … μεζέδες για το αυριανό μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Λουκά. Πρόκειται για έθιμο που κρατά χρόνια, αλλά πλέον έχει φανατικούς «εχθρούς», αφού θέλει τα σπουργίτια να σερβίρονται στα τραπέζια της 18ης Οκτωβρίου ως μεζές-ντελικατέσεν!
«Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση, μιλάμε όμως για περίπου 10 ευρώ τα τέσσερα σπουργιτάκια» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου Δημήτρης Ζώχος. «Το έθιμο έχει ρίζες στα χρόνια που τα σπουργίτια πράγματι προκαλούσαν σοβαρές ζημιές στους γεωργούς κατά τη σπορά των σιτηρών. Σήμερα οι συνθήκες στην ύπαιθρο είναι εντελώς διαφορετικές και τίποτα δεν δικαιολογεί να ξεκληρίζονται ολόκληρα σμήνη – μόνο το κέρδος. Τα πτηνά αυτά μοιάζουν πολύ με τα οικόσιτα σπουργίτια, αλλά πρόκειται για ταξιδευτές, που αυτή την περίοδο έρχονται από την Αίγυπτο και φεύγουν» προσθέτει ο ίδιος.
Εδώ και μία εβδομάδα, συνολικά επτά θηροφύλακες (τρεις από τον Κυνηγετικό Σύλλογο και τέσσερις του Δασαρχείου), όπως λέει ο κ. Ζώχος, κάνουν ελέγχους στην περιοχή Αφάντου αναζητώντας τις καμουφλαρισμένες παγίδες. Ηδη έχουν απομακρυνθεί έως και 300 ξόβεργες αλλά και κασετοφωνάκια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου έχουν απελευθερώσει αρκετούς ιπτάμενους αιχμαλώτους. Οι λαθροθήρες εντοπίζουν τα σημεία, στήνουν τις ξόβεργες, ενώ οι ίδιοι φέρεται ότι πωλούν έτοιμα τα σπουργίτια (ξεπουπουλιασμένα με λιωμένο κερί κ.λπ.) σε εστιάτορες. «Υπάρχουν ανεγκέφαλοι» τονίζει ο κ. Ζώχος αναφερόμενος στους λαθροθήρες, ενώ σχολιάζει και όσους θα σπεύσουν να δοκιμάσουν αύριο το «μικρό», πλην ακριβό έδεσμα: «Οσο θα υπάρχει ζήτηση, θα παραμένει η ίδια κατάσταση. Παράνομο κυνήγι στα κρυφά και κέρδος για κάποιους».
Espressonews.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου